Proktológia

proktológiai vizsgálat és tanácsadás
proktológiai nemi betegségek diagnosztikája és kezelése:

  • condylomák (vírusos szemölcsök) eltávolítása a végbélből és annak környékéről
  • HPV tipizálás (magas kockázatú HPV vírusok azonosítása PCR technikával)
  • direkt kórokozó kimutatása a végbélből PCR technikával: gonorrhoea, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma, herpes, syphilis
  • vérvizsgálattal HIV szűrés, syphilis szűrés

Condyloma acumintatum (nemi szervi szemölcsök)

A betegség kórokozója a human papilloma vírus (HPV).  A humán papilloma vírus a leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó. Egyes felmérések szerint a szexuálisan aktív lakosság 70%-a találkozik tünetmentes vagy tüneteket okozó formában ezzel a vírussal.
A kórokozó átadásának szoros testi kontaktus a feltétele, a nemi kontaktus bármilyen formájával átvihető.  A kondomhasználat nem jelent tökéletes védettséget a fertőzéssel szemben.
A condylomák apró, általában többszörös, kerek érdes felszínű növedékek formájában jelentkeznek a nemi szerveken és a végbél területén. Megjelenhetnek a nyálkahártyákon, de az elszarusodó bőrrel fedett felszíneken is.
A HPV nemcsak a nemi szervi szemölcsök kialakulását okozza. A HPV bizonyos magas rizikójú csoportjai felelősek a méhnyakrák, a végbélrák, a gégerák és a péniszrák kialakulásáért is. Különös veszélynek vannak kitéve ilyen szempontból az immunhiányos betegek (HIV fertőzöttek).
A nemi szervi szemölcsök eltávolításának több módja is lehetséges. A bőrön lévő növedékek néhány hétig tartó ecseteléssel kezelhetők. Ezt a kezelést a beteg az orvos utasításainak megfelelően otthon is elvégezheti. Ez a kezelés azonban időigényes, sokszor fájdalmas, ezen kívül igen nagy arányban fordul elő kiújulás. A bőrön lévő szemölcsök eltávolításában rendelőnkben a széndioxid lézerrel történő eltávolítást alkalmazzuk. Ez a készülék rendkívüli pontossággal távolítja el a növedékeket, miközben az egészséges bőrt csak minimális mértékben roncsolja. A végbélben lévő növedékek hozzáférhetősége nehezebb. Ezek eltávolítását anoskopos feltárást (végbéltükrözés) követően elektrokauterrel végezzük. Ez a készülék elektromos áram segítségével hőhatás révén roncsolja el a felesleges szövetszaporulatot. Bármelyik módon végezzük az eltávolítást, injekció vagy helyi érzéstelenítő krém segítségével a beavatkozás csaknem fájdalommentessé tehető. A kezelt területeken apró sebek maradnak vissza, melyek néhány nap alatt spontán gyógyulnak.

Gonorrhoea, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma fertőzés

A fenti kórokozók a fertőzés helyétől függően a húgycső, a hüvely, a végbél, a torok és a kötőhártya gyulladását okozzák. Friss fertőzés esetén bő váladékozás, gennyes folyás, a terület vörössége, duzzanata, fájdalmassága hívja fel a beteg figyelmét. Amennyiben nem történik megfelelő gyógyszeres kezelés, a folyamat idültté válik, ekkor már nem okoz különösebb panaszt, ennek ellenére ezek a betegek tovább fertőzik gyanútlan partnereiket. Az idült fertőzésnek azonban számos súlyos szövődménye lehet. A fertőzés továbbterjedve nőbetegeknél kismedencei gyulladást, hegesedést okozhat, amelynek következménye méhen kívüli terhesség, meddőség lehet. A torokban hordozott gonorrhoea fertőzés a véráramba kerülve súlyos szeptikus állapothoz vezethet.
A pontos diagnózis felállításához a kórokozó kimutatására van szükség. Ez történhet tenyésztéssel vagy a kórokozó örökítő anyagának kimutatásával (PCR). A mintavétel rendkívül egyszerű: egy vékony pálca segítségével kenetet veszünk a kérdéses területről. A húgycsőnyílásból vett kenet egy kissé kellemetlen lehet, a többi területről vett minta nem jár különösebb diszkomforttal.
A fenti kórokozók megfelelően választott antibiotikummal sikeresen kezelhetőek. Felelőtlenül, találomra bevett antibiotikumok elnyomhatják a tüneteket, megnehezíthetik a diagnózist, emellett a standard antibiotikum kezelésre rezisztens, veszélyes törzsek kialakulásához vezethetnek, ezért alkalmazásuk kerülendő.

Herpesz fertőzés

A herpesz fertőzés kórokozója a herpes simplex vírus.
Friss fertőzés esetén csoportosan számos gyulladt fájdalmas hólyag jelenik meg a nemi szerveken és a végbél területén. Ezek megnyílva érzékeny felületes sebekké alakulnak, melyek néhány nap alatt gyógyulnak. Ha valaki átesett a fertőzésen, a vírus tünetmentes formában továbbra is megmarad a szervezetben.  Ha a fertőzés újra fellángol, a friss fertőzéshez hasonló, bár általában enyhébb tüneteket okoz. Ugyanakkor újrafertőződés is lehetséges más fertőzött partnertől.
A diagnózis felállításához általában elegendő a beteg alapos vizsgálata. Kérdéses esetben mikrobiológiai vizsgálat pontosíthatja a diagnózist. A betegség néhány napos gyógyszeres kúrával sikeresen kezelhető.

Syphilis

A syphilis a fertőzés stádiumától függően nagyon változatos tüneteket produkálhat, ezért is nevezik a „medicina majmának”.  A friss fertőzés általában egy fájdalmatlan seb formájában jelentkezik a nemi szerveken, a végbéltájékon.  Bár a seb rövid időn belül alig észrevehető heg hátrahagyásával gyógyul, a kórokozó a szervezetben lappangva elszaporodik. Hónapokkal, akár évekkel később bőrkiütés, hajhullás, idegrendszeri tünetek alapján merülhet fel a gyanú, hogy a panaszok hátterében egy esetleges korábbi syphilis fertőzés áll.
A syphilis megfelelően adagolt antibiotikum adásával gyógyítható betegség. A fertőzés átvészelése védettséget nem okoz, emiatt az újrafertőződés bármikor lehetséges.
 

HIV fertőzés

A mai napig rettegett betegség kórokozója a HIV vírus. Terjedése nemi úton, intravénás tűhasználattal történik. A vérkészítményekkel történő fertőzés a szűrővizsgálatoknak köszönhetően gyakorlatilag kizárt. A kórokozó a nemi aktus során kialakuló parányi sérülések útján kerülhet be a szervezetbe. A friss fertőzés egyéb vírusinfekciókhoz hasonló általános tünetekkel, lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodással, levertséggel jár, de nem ritka a tünetmentes fertőzés sem. A kórokozó a szervezetben elszaporodva évekkel később az immunrendszer legyengülését okozza. Ezt az állapotot, az azzal együtt járó tünet együttest nevezzük AIDS-nek.
A tudomány fejlődésének köszönhetően megnőttek a HIV fertőzöttek életkilátásai. Vírusellenes gyógyszerek szedésével a fertőzöttek túlélése több évtizedre nőtt meg. Ennek feltétele a beteg együttműködése, a gyógyszerszedés szigorú rendjének betartása. 

Valamennyi nemi betegségre vonatkozik!

Rendkívül érzékeny kórokozókról van szó, melyek a külvilágba kikerülve hamar elpusztulnak. Emiatt a fertőzés útja a szoros testi kapcsolat, a nemi kontaktus. Egyéb módon, pl. fertőzött tárgyakkal való fertőződés esélye minimális.

Lépjen velünk kapcsolatba az alábbi e-mail címen:
info@intimklinik.hu